Наша дизайнерка и дърводелец от Англия 10 години доказват, че когато искаш, успяваш

Реклама :

ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ТЕ СЕ ЗАПОЗНАЛИ В ИНТЕРНЕТ. Пол Върнам живеел в Полски Сеновец, а Аксиния Хаджиева във Велинград. Харесали се, защото мислят еднакво. Били преживели своите разводи и искали връзка, в която да има свобода и творчество. Сега живеят във Велико Търново и доказват, че когато искаш да правиш нещо, успяваш.

Пол е дърводелец и строителен инженер, дошъл в България на 44 г., защото в родината му трудно можеш да си купиш собствен дом. Като всички свои сънародници се захванал с имотен бизнес първо във Варна, но кризата го оставила без пари и се заселил в Полски Сеновец. При него дошла Аксиния, която е известна в модните среди у нас и в чужбина като Аксел Харди. Казва, че измислила малкото си име, защото аксел е най-трудният скок във фигурното пързаляне, второто име е от английски и значи твърд. Самоуката дизайнерка вече е патентовала псевдонима си, той е нейната запазена марка на дрехите от плетива и естествени багрила, в които облича дори дами от Манхатън. Към марката е прибавен и знака за безкрайност, който е вече на всички нейни дрехи и на това, с което облича мъжа си Пол.

„Въпреки мнението, че у нас нищо не се постига, ние доказваме, че с огромно желание всичко се постига. Нарочно не сме в големите градове и живеем на село. Пол пък е доказателство, че един англичанин може да си изкарва хляба в България, без да има пенсия от Великобритания и без спестявания. Едно време това много ми хареса у него – беше откровен с мен, че не е богат и няма пари. Аз пък обичам такива хора, които разчитат на ръцете си”, разказва Аксел.

Реклама :

Пол Върнам е на 59 години и в родината си е работил това, което прави и тук – той е майстор на дървени къщички, на кучешки колиби, на беседки и може сам да прави почти всичко. Не е от чужденците, които идват у нас и живеят от социални помощи от родината си. Наскоро по една национална телевизия той даде интервю за брекзит. Според него обикновеният англичанин живее еднакво трудно в Евросъюза и извън него. За Аксел Харди пък членството на България също не се отразява върху обикновения човек у нас. Когато започва да се занимава с плетени дрехи, тя иска да отвори работилница за стари български занаяти – с багрилница и всичко, което може да се показва. Не е получава от държавата обаче нито стотинка и от години пробива на модния подиум сама, като вече има над 20 ревюта и куп награди.

ПОСЛЕДНОТО НАЧИНАНИЕ – МАГАЗИН ЗА УНИКАЛНИ МЕБЕЛИ

САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ ПОЛ ВЪРНАМ Е ОТВОРИЛ МАГАЗИН НА УЛ. „Полтава“ 1 във Велико Търново. Двамата с Аксел са го кръстили „Дежа Вю“. В него се предлагат уникални мебели от естествена кожа – втора употреба от Англия. В това начинание Пол е инвестирал около 30 000 лева. В семейния бизнес се включва и синът му Дейвид, който е на 29 г. и също смята да се заселва в България. В магазина има холови гарнитури на много прилични цени, отделни дивани и фотьойли, каквито в старата столица не се предлагат. Пол подбира лично мебелите, за да бъдат много качествени и различни. Има и градински маси и столове от ратан и дори български мебели производство на младо семейство.

В „Дежа Вю“ са изложени и дрехи на дизайнерката, която има магазин в старата част на града и ателие в Полски Тръмбеш. Пол Върнам предлага и вълнените одеяла на кооперацията в Самоводене, която единствена все още изработва завивки от естествена вълна. Англичанинът казва, че бил много впечатлен от това, което правят само двама души в Самоводене, и предложил да продава килимите и одеялата в новия си магазин.

Нели СУКОВА

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Борба.БГ

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to toolbar